De telefoon gaat en ik zie dat het Reinolda van ‘Spreken uit Liefde‘ is. Nu bellen we wel vaker met elkaar maar ze vroeg me direct ‘Ben je volgende week dinsdag beschikbaar? Snel check ik mijn agenda en zie dat ik kan. ‘De details volgen’ hoor ik haar nog zeggen en dan weet ik dat het om het vastleggen  van een uitvaart gaat.

Later die dag hebben we weer contact en hoor ik dat het om een bijzondere uitvaart gaat. Marc is een jonge boer die tijdens werkzaamheden om het leven is gekomen. Het wordt een zeer speciale, persoonlijke uitvaart die op het erf van de boerderij zal gaan plaatsvinden.

Die dinsdag stap ik in de auto en zie in de verte al verkeersregelaar staan. Er worden veel mensen verwacht en om alles veilig te laten verlopen, is dit in ieder geval geregeld. Een maal op het erf aangekomen, is het een drukte van belang. Er lopen verschillende mensen rond, tractoren worden opgesteld en in de grote schuur staan allemaal biertafels en banken staan. Verder veel foto’s, bloemen en bier! Er was me gevraagd om vooral dit soort ‘details’ vast te leggen maar voordat ik hier mee begin, ga ik me eerst voorstellen aan de familie. In het woonhuis wordt ik hartelijk te woord gestaan en wordt me direct duidelijk gemaakt dat ik mag gaan en staan waar ik wil.

Nadat ik als voorbereidingen heb gefotografeerd begint het afscheid. Marc wordt door vrienden en familie uitgedragen en naar de schuur gebracht waar alle belangstellenden inmiddels een plek hebben gevonden. Een prachtige ceremonie met mooie verhalen, liefde en vooral positiviteit, volgt. Er wordt ook op het leven geproost en er is live-muziek. Kippenvel momenten zijn afgewisseld met tranen.

Als het leven gevierd is, vertrekt de stoet richting het kerkhof. Ook dit gebeurt op op zeer persoonlijke wijze. De kist wordt op een aanhanger geplaatst achter de eigen tractor van Marc. Zijn vrouw en dochter nemen plaats op de trekker en Reinolda loopt samen met Jeroen van Sluijmer & van Olst voor de stoet uit. Het is een adembenemend gezicht; de grote blauwe tractor met de kist er achter die bedekt is met prachtige bloemen tegen het polderlandschap met typisch Hollandse wolkenluchten als decor.

Aangekomen op het kerkhof blijft het een mooi beeld; de groene bomenlaan met de grote tractor….

Natuurlijk is er verdriet en vloeien er tranen maar wat ik vooral onthouden heb, is de positiviteit van de familie en de trots en liefde voor elkaar.

 

Wil je meer foto’s zien dan kan je hier een kijkje nemen voor een selectie van beelden die met toestemming van de familie gepubliceerd zijn.

afscheidsfotografie uitvaartfotografie AHA Fotografie Nunspeet

Reageer op dit bericht

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.