Mariska, Harjo & Justin
Moment Design Betekenisweek
Het bericht van Mariska kwam keihard bij me binnen. Zowel zijzelf als haar man zijn beiden ernstig en ongeneeslijk ziek. Ze schrijft: “Mijn man en ik zijn allebei ziek. Ik heb ongeneeslijke longkanker en mijn man Harjo heeft Niet Aangeboren Hersenletsel. Wij helpen elkaar daarbij krijgen we hulp van onze prachtige zoon Justin. Ik ben trots op mijn man & zoon in wat ze voor mij doen.
We spreken af bij de Zandenplas in Nunspeet en al snel na de ontmoeting dringt het tot me door wat een enorme impact beide aandoeningen op dit lieve gezin heeft. Beiden hebben een beperking in energie en bewegen maar doen beiden hun stinkende best om er alles uit te halen. Voor Harjo is het moeilijk om zijn aandacht erbij te houden maar geen probleem; Justin is er om hem af te wisselen en gaat samen met zijn moeder op de foto.
Ondertussen vertellen Mariska en Justin hun verhaal;
In 2013 wordt Harjo op vakantie in Luxemburg getroffen door een reeks van hart- en herseninfarcten. Hun leven komt op z’n kop te staan. Harjo wordt cognitief beperkt, heeft problemen met zijn kortetermijngeheugen, geen gevoel in zijn linkerhand en kan nauwelijks lopen. Al het licht en geluid dat hij hoort en ziet, komt keihard binnen. Hij is snel overprikkeld en daardoor vaak moe. Verder hebben de hart- en herseninfarcten zijn karakter veranderd, hij is niet meer de persoon die hij daarvoor was.
Tijdens Corona kreeg Mariska haar diagnose longkanker en je kunt je voorstellen dat hun leven samen er niet makkelijker op wordt. De behandelingen en de zorg voor Harjo zijn enorm zwaar maar desondanks blijft ze positief.
Helaas krijgt Harjo met enige regelmaat nieuwe bloedingen en hartinfarcten wat zijn functioneren niet ten goede komt. Hij woont daarom niet meer thuis.

Je kan dit gezin trouwens misschien herkennen van het programma ‘Zorg uit Handen’ van de NPO/Omroep Max welke enige tijd geleden uitgezonden is. In dit programma neemt Stef Bos voor even de zorgtaken over van Mariska. Het programma is opgenomen voordat Mariska zelf de ernstige diagnose van longkanker krijgt. Justin was toen 11 jaar en nam toen al mantelzorgtaken over als Mariska moest werken. Hij heeft hiervoor van de Gemeente Zwolle een prijs gekregen “Jong Goud”. Dit is een onderscheiding voor Zwolse jongeren die zich inzetten voor de stad en de mensen om hen heen. Het is een onderscheiding waar hij enorm trots op is. En terecht!Wat heb ik een bewondering voor de manier waarop zij in het leven staan en Justin; ik neem mijn pet voor je af!

Lieve Mariska, wat een krachtig mens ben jij! Zoveel mensen kunnen een voorbeeld nemen aan jou levenshouding en optimisme. Ik ben enorm dankbaar dat ik jullie mocht vastleggen en hoop een klein steentje bij te hebben gedragen in het maken van herinneringen!

Liefs, Anneke

_____________________